Intervju – Predsednik NK Kety Emmi Bistrica dr. Vito Martinčič

Nogometaši slovenskih ligašev so trenutno na zimskem počitku. Eni klubi se šele dodobra prebujajo s treningi, drugi, ki so ambicioznejši, pa so s pripravami že v polnem teku.

Eden od klubov, pri katerih je gotovo opaziti ambicije po napredku, ki niso zgolj prazne črke na papirju, je gotovo bistriški nogometni klub Kety Emmi Bistrica.

Pogovarjali smo se s predsednikom kluba, dr. Vitom Martinčičem.

Kot dolgoletni vodja razvoja in tehnični direktor Tovarne olja GEA d.d., sedaj pa lastnik in direktor podjetja i-Tec d.o.o., se je v delovanje kluba NK Bistrica vključil leta 2006. Kot trener je uspešno vodil generacijo nogometašev 2001, ki je v 10 letih poleg osvojitve 3. mesta v I.SNL U-15 zmagala na več kot 80 domačih in tujih turnirjih. Iz te generacije je Slovenska Bistrica dobila 3 državne reprezentante – Kaja Korošec, Domen Gril in Rok Ferčič. 

Funkcijo predsednika kluba je prevzel leta 2016, ko se je članska ekipa borila za obstanek v IV. slovenski ligi. S sodelavci je v slabih 6 letih izgradil sodobno in strokovno vodeno  nogometno šolo, ambiciozno člansko ekipo, preko projekta nogometnih krožkov pa je razširil vpliv kluba na področje dela 18 OŠ in 1 vrtca na območju 6 občin, člansko ekipo pa usmeril v 2.ligo. 

Lanska pomlad ni prinesla težko pričakovane uvrstitve med drugoligaše? Kakšen je vaš pogled na zaključek lanske sezone?

Volja in želja po 2. ligi je nedvomno bila, vendar so igralci, skupaj s strokovnim vodstvom, v preveliki želji pregoreli. V zadnjih dveh krogih, ko bi ekipa morala biti na vrhuncu, fantje niso zdržali psihološkega bremena. Mogoče se je vse skupaj tudi dogajalo prehitro saj okolje ni bilo pripravljeno na ta velik preskok. Namesto podpore smo z vseh strani dobivali vljudnostna opozorila, da je II.liga za nas prevelik finančni in organizacijski zalogaj  in naj ne pričakujemo razumevanja in podpore. Bil je precejšen interes s strani gospodarstva, medtem ko so občinske strukture močno potegnile na zavoro. 

Razočaranje in psihološka ispraznitev ob koncu sezone je bila zato ogromna tako med igralci kot v vodstu kluba. Zaradi izjemnega pomena napredovanja članske ekipe na poprofesionalni nivo (II. SNL), ki prinaša direktne prenose tekem na Športnih kanalih, prepoznavnost in povečanje vrednosti igralcev na Transfermarktu, turistično prepoznavnost mesta in regije smo bili celoten pomladanski del sezone sistematično pod številnimi pritiski z vseh strani. Bilo je tudi veliko nečednih potez neprimernih športu in kot potencialni novinci v ligi brez zgodovine in zaledja smo bili v tej borbi povsem sami. Nismo imeli podpore panožne zveze in navkljub prošnjam nismo imeli nikakršne podpore občine. Na zadnjo in odločilno tekmo v Slov.Bistrico, ki  jo je spremljalo okoli 1.500 gledalcev je prišlo ekipo Rogaške podpreti celotno občinsko vodstvo vključno z županom. Iz Rogaške Slatine so bili organizirani brezplačni avtobusi,…. mi smo se morali s celotnim izjemnim dogodkom spopasti povsem sami pa je bilo samo s strani fizičnega varovanja potrebno angažirati varnostno skupino profesionalcev iz Celja poleg tega je dogodek varovalo preko 20 policistov specialne enote, tudi z konjeniško ekipo in psi. Kje pa je še COVID postopek, zdravniška služba, delegati, sodniki, svečani gostje, skavti,…. Vse to in še ogromno skritih opravil je izvedla ekipe prostovoljcev vodstva kluba zato se jim tudi na tem mestu iskreno zahvaljujem. 

Kako ste zadovoljni z jesenskim potekom prvenstva?

Zaradi zgoraj omenjenih dogodkov se je ob koncu prejšnje sezone ekipa precej spremenila. Perspektivna mlada igralca sta prestopila med vodilne klube II.lige (A.Korošec NK Nafta, J.Martinčič NK Dob) nekaj jih je odšlo v Avstrijo, drugi v okoliške klube, ki so ponujali boljše finančne pogoje. Z obzirom na to, da je klub v poletnem prestopnem roku zapustilo kar 12 igralcev, v klub pa jih je prispelo 7, lahko o jesenskem poteku prvenstva govorimo le v superlativih. Novi igralci so se hitro vklopili v sistem delovanja. Lahko bi dejali celo, da so jesenski rezultati nad pričakovanji. 

Dotaknimo se tudi trenerske stroke na članski klopi. Simon Dvoršak? Zadnja sezona in pol kažeta, da je klub vendarle našel trenerja, ki je igro dvignil na višji nivo. Kaj ga loči od predhodnikov?

Simon Dvoršak je del evolucije nogometa v naši občini. Predhodnike ne moremo povezovati s slabim delom, kajti pred 6 leti je bil nogomet v Slovenski Bistrici na dnu današnje ptujske Superlige. Klub ni imel pravih virov financiranja, težave so bile tudi v organizacijskem smislu. V tako težkih pogojih delovanja tudi precej znano trenersko ime ne zagotavlja uspeha. S sistematičnim načinom dela se je bistveno dvignila kultura dela in etika odnosov, nivo igre, uredili so se tudi finančni viri in lahko bi dejali, da klub organizacijsko že sedaj deluje na nivoju 2. lige finančno pa seveda zelo zaostajamo. Kar je dodatno prinesel Simon Dvoršak je ambicioznost, so igralske izkušnje 1. lige, in studiozen pristop načrtovanju treningom. Pri njegovem načinu dela se nič ne zgodi slučajno, vse ima svoj namen. Vsi treningi in razni ciklusi so načrtovani vsaj mesec vnaprej. Sicer je tudi on imel ob prihodu iz Avstrije nekaj težav ob spoznavanju lige in tekmecev.  III.SNL je v Sloveniji, kjer se tekmuje v 6 ligah precej visoko in zahteva s strani trenerja popolno profesionalni pristop. Malo podcenjevanja in rezultati ne sledijo pričakovanjem. Ob ustrezni selekciji, ki ustreza njegovemu sistemu igre, so se pričeli izboljševati tudi rezultati. Zaradi povečanje intenzivnosti dela in ambicioznosti je prišlo tudi do naravne selekcije. Še pred 4 leti je bilo igralcem težko trenirati 3 krat tedensko. Sedaj je zaradi večje koncentracije kvalitete samoumevno, da so treningi vsak dan, me vikendi pa tekme, vse na nivoju 2. lige. NK Kety Emmi Bistrica je imela pred tremi leti ob selekcioniranju tudi daleč najmlajšo ekipo v ligi. Tudi sedaj je enako, vendar so fantje, ki so bili takrat stari 17,18 ali 19 let sedaj večinoma preko 20 in ekipa je že zrela.

Zimski prestopni rok je v polnem teku.

Ne obetajo se bistvene spremembe, formiramo ekipo za prihodnje sezone in v vsakem prestopnem roku dodamo dva do maksimalno tri nove igralce z dodano vrednostjo. V pomladanskem delu želimo še dodatno dvigniti intenzivnost treningov in fizično pripraviti ekipo za nastopanje v II.ligi. V ta namen bomo odigrali tudi precej prijateljskih srečanj z drugoligaši. V pomladanskem delu bomo imeli celo manj igralcev kot jeseni, saj bo ekipa še bolj selekcionirana, tako da bo doprinos slehernega posameznika v ekipi še večji. Poslovili  so se rezervni vratar Klemen Zupet in Nejc Pipenbaher, ki je jeseni prišel iz Rač  na žalost pa je še vedno poškodovan Matic Bračko, ki je v mesecu oktobru dobil udarec v glavo in bo zaradi poškodbe še več mesecev izven procesa treningov. V ekipo se je vrnil Žan Kovačič, ki bo s svojo srčnostjo in tekaškimi sposobnosti poživil ekipo, iz ptujske Drave pa je prišel Luka Lovenjak, ki bo zapolnil naše vrzeli v vezni liniji. Luka je letnik 2001 in se z našimi igralci pozna že vrsto let, tako, da se je takoj vklopil v ekipo. Gre za mladega, a izkušenega igralca, ki ima za seboj že precej tekem v 2. ligi, nekaj pa tudi v najvišjem kakovostnem razredu I.SNL. Je miren in izobražen fant z dobrim karakterjem, kakor tudi vsi v naši ekipi. Pri selekcioniranju iščemo mlade in ambiciozne igralce, ki imajo željo po uspehu in želijo (tudi v nogometu) nekaj doseči. 

Splošno gledano, menim, da je naša ekipa daleč najbolj izobražena v tej ligi in zagotovo med najbolj izobraženimi v vseh športnih panogah. Praviloma vsi igralci članske ekipe študirajo ali pa že imajo fakultetno, ali magistrsko izobrazbo.

Kaj potrebuje nogometni klub Kety Emmi Bistrica za stabilnega drugoligaša?

V prvi vrsti klub potrebuje iskreno in vsestransko podporo občine, ki mora v nogometu prepoznati hitro razvijajočo se gospodarsko panogo. Nogomet je aktivator športa v občini in poganja tudi vse ostale športe. Vpeti smo v vse pore športnih aktivnosti občanov od 3 let pa vse do veteranov starosti 60+ a brez podpore občine ni kvalitetnega kaj šele vrhunskega športa.

Govorimo o ustrezni infrastrukturi. Glavno igrišče je sedaj v rangu travnika, travina je bila urejena pred več kot 30 leti. Pomožno igrišče, ki je bilo z 250.000 EUR-i sofinancirano s strani NZS je po 12 letih izstrošeno in potrebno prenove. S strani NZS imamo obljubljeno sofinanciranje investicij v višini  80 – 100.000 EUR za prenovo umetne trave v letu 2022 in dodatno še sofinaciranje  prenove travine glavnega igrišča in ureditev razsvetljave  v II.fazi. obnove. Predpogoj sofinanciranja je vključenost projektov v finančni plan občine. Pred 2 leti bi že lahko dobili sofinanciranje razsvetjave glavnega igrišča in namakalnega sistema v višini 80% investiciije, pa se je zataknilo pri občinskih planih. Nedavno, ko je NK Maribor, naš parterski klub igral v ligi prvakov nam je bila ponujena organizacija tekem mladinske lige prvakov in bi v Bistrici spremljali FC Liverpool, Sevilljo in Spartak Moskva. Žal je UEFA kontrola igrišča izkazala neprimernost terena za nogometne tekme in dogodki so se odvijali v Lendavi. To so ogromne neizkoriščene možnosti, ki so kar tako odplavale mimo. 

Pri sofinanciranju športnih programov v občini bi se morala politika umakniti športu. Če občina razporeja denar za izvedbo športnih programov preko javnih razpisov potem se je potrebno držati pravil. Sofinancirani prijavljeni športni programi naj se sofinancirajo na osnovi dejanskih stroškov, prijavljene športne programe lahko izvajajo samo strokovno usposobljene osebe vpisane v register športnih delavcev, jasno je potrebno razmejiti kaj je kakovostni in vrhunski šport s tekmovalnimi aktivnostmi in registriranimi tekmovalci, kaj je rekreacija in kako pristopiti in sofinancirati, če sploh, društva, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo. Tako pa papir vse prenese in navkljub vsem obljubam, analizam smo milo rečeno deležni skrajno mačehovskega odnosa do naše panoge.

Ne smemo pozabiti na izjemen tržen pomen nogometa. Že dolgo nazaj so si podjetja in koncerni izračunali, da so marketinško najbolje naložena sredstva v nogomet, ki ne samo da vložena sredstva večkratno povrne ampak da tudi pozicionira podjetja vlagatelje kot uspešna, menegerje pa kot ljudi z vizijo, karizmo in ugledom v družbi.

NK Kety Emmk Bistrica ima s 150-300 gledalci na tekmo že tretje leto zapored najvišji obisk gledalcev v ligi. Zadnjo tekmo prventva so je ogledalo preko 1.500 ljudi. Pričakovano bo obisk ob nastopu v II.ligi še višji (ca. 300-500 gledalcev) zato pa NK Bistrica za nastopanje v II. Ligi kratkoročno potrebuje: marketinško podporo (RIC, TIC), subvenciranje avtobusnih prevozov s strani občinskega koncesionarja, ureditev vstopne točke na stadion (prodaja kart, gostinske storitve,…), subvencioniranje izobraževanja,  davčne ali druge ugodnosti za gospodarstvo ki vlaga v šport ali kulturo, srednjeročno pa športni internat za usmerjeni razvoj mladih športnikov nogometašev, atletov, judoistov,…    

Poskrbeti je potrebno tudi za mlajše selekcije? Zdi se , da to ni več poceni šport, kot je bil nekoč

Nogomet je za starše še vedno daleč najcenejša športna aktivnost. Pogosto imamo, zlasti pri najmlajših precej vpisov bolj zaradi poceni varstva kot športne aktivnosti.  Res pa je, da je nekoč družba sistematično skrbela za športno aktivnost otrok in občanov in so določena podjetja bila po usmeritvi politike skrbnik za finančno delovanje klubov. Dandanes, v tržnem gospodarstvu tega ni več. Zgubil se je občutek, da vsak po svojih možnostih prispeva tudi za splošno kvaliteto stanja v družbi. Prevladala je usmeritev v maksimiziranja dobička in ko pridem na pogovore za donacije ali sponzorstva nogometnemu klubu se pogosto srečujem s komentarji kot: za to mora poskrbeti občina, sem že dovolj plačal državi, koliko naj ti dam?? Alooooo, jaz ne potrebujem ničesar. V upravi kluba vsi delamo prostovoljsko zaradi ideje in ker bi v stanju, ko imamo vse nekaj radi povrnili tudi družbi, ki nam je omogočila lepo mladost in lepo življenje. Sredstva potrebuje šport, da bo klub mogoče nekoč lahko plačal po tekmi otrokom sendviče ali jim kupil dres, žogo,… Ob 400 – 500 tekmah na leto bi samo navadni sendič in voda za igralca po tekmi predstavljal letni strošek ca. 15.000 EUR in tega si enostavno v nogometu ne moremo privoščiti.

Vadnina za treninge je socialna in znača med 1,50 – 2,00 EUR/trening in tekme. Vadnina vključuje stroške igrišč in dvoran, trenerja, trenerja vratarjev, vodje nogometne šole, sekretarja, tekmovalnega sistema (sodniki, delagati, stroški vodenja in organizacije tekmovanja), računovodstva, bačnih stroškov, zdravniške službe pri tekmovalnih selekcijah,…..  Ekonomska višina vadnine bi morala biti okoli 80,00 EUR/mesec, kar je bistveno več od trenutnih vadnin, ki so med 20,00 in 40,00 EUR/mesec in ki ne pokrijejo niti stroške strokovnega kadra. V nogometu je maksimalna konkurenca zato je potrebna visoka frekvenca treningov in strokovno visoko usposobljen kader, validiran s strani NZS in OKS, kar pa stane.

Manjkajočih sredstev in luknje je samo pri tekočem izvajanju aktivnosti nogometne šole letno med 20.000,00 in 30.000,00 EUR kar je potrebno pridobiti od sponzorjev in donatorjev na trgu.

Iz tega naslova smo hvaležni in izjemno ponosni na podjetja ki se zavedajo izjemnega pomena športa za razvoj družbe v občini in nam pomagajo pri našem delu. Posebna hvala gre tukaj našemu glavnemu sponzorju podjetju Auminiumm Kety Emmi, ki nam je tudi v najtežjih časih vedno stalo ob strani.

Kako je poskrbljeno za spremljanje igralcev iz okoliških krajev, ki bi nekoč lahko postali člani Kety Emmi Bistrice?

Skavtingu pristopamo v klubu v dveh smereh. Skavting tekmovalnih selekcij U15, U17, U19 in Članske ekipe izvajajo trenerji in vodja nogometnen šole. Ker se iščejo igralci za nastopanje v I. SN U15, II.SKL (U17), II.SML (U19) ter III.SNL je zelo pomebna zgodovina treniranja igralcev zato je spremljanje igralcev usmerjeno predvsem v smeri klubov s kvalitetno nogometno šolo (NK Aluminij, NK Maribor, ND Dravinja, ND Miklavž, NK Maribor Tabor,..), ki dopolnjujejo kader igralcev vzgojen v lastni nogometni šoli.

Pri mlajših selekcijah igralcev mlajših od 13 let pa skušamo v bližnjem okolju vzpodbuditi in pomagati pri delu lokalnim nogometni klubom pri delu z mladimi. S tem namenom smo organizirali in izvajamo nogometne krožke na 18 OŠ in 2 vrtcih ter otroke nato usmerjamo ne v NK Bistrico ampak v lokalne klube. V kolikor otrok ne prične s treningi pri 7-8 letih, če treningi niso dovolj pogosti in kvalitetni, potem je za takšnega otroka pri 12-13 letih, da postane vrhunski športnik, že prepozno. V letu 2021 smo pod enotno nogometno akademijo v občini  Slovenska Bistrica združili vse okoliške klube. Naredili smo skupne turnirje in primerjalne tekme, vendar ne zaradi skavtiranja, temveč da smo otroke v času korone navdušili, da so v športu sploh ostali. Sodelovanje smo potrdili tudi s podpisi sporazumov, kar je izjemen dosežek preseganja starih zamer in močna zaveza k korektnemu sodelovanju v prihodnje. Igralci, ki zahtevnost neke skupine prerasejo so s tem dobili možnost prehoda višje bodisi v NK Bistrico bodisi iz NK Bistrice v NK Maribor na drugi strani pa je proces tudi obraten in klubi skrbimo, da so ekipe pri najmlajših popolnjene in da se lahko izvaja tekmovalni sistem. V sezoni 2021 – 2022 smo tako že naredili dve skupni selekciji in sicer pri U-15 Spodnja Polskava-Bistrica ter pri U-11 Pragersko-Bistrica. Soočamo se z problemi, ki jih tekoče rešujemo vendar v usmeritev močno verjamemo in ji bomo tudi v prihodnjosti sledili. Rezultati pravilne usmeritve pa so razvidni tudi iz analize igralskega kadra članskih ekip v okolici, kjer jedro ekipe praviloma tvorijo igralci iz nogometne šole Kety Emmi Bistrica, ki kariere zaključujejo v lokalnih okoljih.

Ambicije za prihodnje sezone?

Velik tekmovalni cilj kluba, je nastopanje v II.SNL in postati stabilen drugoligaš, kar bi s sabo povleklo tudi vzporedno ambicijo preboja kadetske in mladinske ekipe v I.SML/SKL. 

Velik družbeni cilj kluba je je izobraževanje igralcev in ustvarjanje možnosti, da lahko ambiciozni in talentirani igralci hitro napredujejo in se nekoč tudi profesionalno ukvarjajo z nogometom. Pri večini igralcev pa so ambicije kluba namenjene širjenju športne kulture kar je tudi naše osnovno poslanstvo.

Igralci, ki so zaključili proces treniranja in športnega izobraževanja v nogometu, so odgovorni ljudje in teamski delavci. Znajo se spopasti s problemi, iščejo rešitve in ne problemov in se zavedajo da za doseganje velikih ciljev ni bližnjic ampak samo trdo delati več in bolj strokovno kot konkurenca. Ste dobili kakšno asociacijo z zahtevami mednarodnih podjetij?

Delodajalci so navdušeni nad delovnimi pristopi in sposobnostmi športnikov. V podjetju Aluminium Kety Emmi mi direktor g. Roman Stegne to vedno poudarja in je tudi iz tega naslova izpogajal pri lastniku podporo podjetja nogometu. Tudi v Impolu se vodstvo tega močno zaveda.

Če pogledamo ambiciozno se moramo vprašati zakaj ima denimo občina Sežana ali Kidričevo z občutno  šibkejšim gospodarstvom in bistveno nižjim občinskim proračunom kot občina Slov.Bistrica stabilnega prvoligaša v Slov.Bistrici pa smo zakrbljeni če se nogometni klub ambiciozno spogleduje z II.ligo.

Nogomet je eno imed meril gospodarske in družbene razvitosti države, regije ali občine. V kolikor nas bo pri našem delu podprlo okolje, bomo vsi zmagovalci. Slovenska Bistrica si to vsekakor zasluži.