NEJC KLAŠNJA PO ZMAGI V ELITNI DEL KVALIFIKACIJ ZA EP – KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA EVROPSKO PRVENSTVO U19 2023 – TRETJA TEKMA

SLOVENIJA U19 – NIZOZEMSKA U19 0:0 (0:0)

Strelci: /.
Rumeni kartoni: Lorber, Kljun, Trdin, Milić; Comenencia, Schouten, Goes.
Rdeči kartoni: /.
Slovenija U19: Dermastija, Kuzmić, Klašnja, Trdin, Ilenič, Selan, Lorber (93′ Zulić), Kljun (65′ Turudija), Milić, Čuber Potočnik (93′ Ristić), Černe (83′ Kasalo). Selektor: Anton Žlogar.
Nizozemska U19: Van Sas, Van Den Berg, Goes, Dekker, Jansen (46′ Aning), Zaal, Schouten (76′ Kwakman), Comenencia (84′ Poku), Houben, Haen, Strijdonck (76′ Banel). Selektor: Martijn Reuser. 

Do prve priložnosti so v drugi minuti tekme prišli Nizozemci, a je bil čuvaj slovenske mreže Nejc Dermastija na strelu po Iggyja Houbena na pravem mestu. Slovenci so v peti minuti odgovorili preko Gašperja Černeta, a je up Domžal sprožil mimo vrat. Na naslednji poskus je bilo potrebno čakati do 21. minuti, ko je Nejc Klašnja po kotu Toma Kljuna udaril v domači blok, ki je takoj zatem odbil še strel Srđana Kuzmića, tretji poskus pa je po udarcu Jake Čuberja Potočnika ukrotil vratar Mikki van Sas.

Slovenska obramba je v 23. minuti blokirala strel Tima Zaala, v končnici prvega polčasa pa sta Lewis Schouten in Mitja Ilenič merila mimo vrat Slovenije oziroma Nizozemske. V prvem polčasu velja omeniti še štiri kartone, pri Sloveniji sta porumenela Marcel Lorber in Tom Kljun, pri domačinih turnirja pa Livano Comenencia in Lews Schouten.

V drugem polčasu, v katerega so Nizozemci vstopili z novincem Princem Aningom, je bilo poskusov proti goloma še manj. Mitja Ilenič je v 64. minuti nastreljal domači blok, ki je bil na mestu tudi devet minut kasneje, ko je udaril še Gašper Černe. Mitja Ilenič v 75. minuti ni bil dovolj natančen, v 85. minuti pa je Dave Kwakman streljal v slovensko obrambo. 

Tako je bilo tudi s poskusom Bena Selanom, Nejc Klašnja pa je v 87. minuti, po kotu Nika Kasala, meril mimo nizozemskih vrat. V uvodni minuti sodniškega dodatka je moral prvič v drugem polčasu posredovati Nejc Dermastija, ki je zaustavil strel rezervista Ernesta Poka, Slovenci, ki jim je nocoj zadostovala tudi točka, pa so v zaključnih sekundah zadržali rezultat 0:0.

“Veselje je veliko, iskreno čestitam fantom in vsem sodelavcem. Mislim, da smo naredili odličen rezultat, osvojili smo prvo mesto v zahtevni skupini. Na tekmi z Nizozemsko smo imeli v prvem polčasu štiri odlične priložnosti, tekmec pa se je dvakrat reševal z izbijanjem z gol črte. Nizozemci si v 90 minutah igre niso priigrali resne priložnosti, menim, da smo lahko vsi ponosni na to generacijo in ekipo. Kot sem dejal že po prejšnjih tekmah, mislim, da bi bila tragedija za te fante, če se ne bi uvrstili v nadaljevanje tekmovanja, saj smo po mojem mnenju igrali najboljši nogomet v skupini,” je po napredovanju dejal zadovoljni selektor Anton Žlogar.

Severni Irci so v Assnu z 2:0 premagali Moldavijo, kar je pomenilo, da imajo reprezentance Slovenije, Severne Irske in Nizozemskem na svojem računu pet točk.

Tekst: PDo
Foto: NZS